09 januari, 2009

Plasmatisk

Vaknade alldeles för sent. Vinglade upp och hällde i mig ett glas mjölk och en bit bröd som inte nämnvärt får refereras till vettig smörgås. Stressade till busshållplatsen med väskan på trekvart och halsduken fladdrandes i vinden.
Kom till sjukhuset följt av lätt joggande för att hämta vävnadsprover och sedan upp till labbet. Snabbt fixande och ännu mer lätt joggande till blodcentralen för första donationstillfälle av plasma. Fyller i den lilla hälsoenkäten och får en fråga:

- Har du tagit det lugnt och ätit/druckit ordentligt?
- Jodå... (pfffft)

Att lämna plasma gick bra. Tar lite längre tid och det känns lite bisarrt när maskinen lättar på blodtrycksmanschetten och pumpar tillbaka det blod (minus plasman) den drog ut en stund före. Så gör den några varv tills den fått sin beskärda mängd (580 ml) och blivit mätt. Tog 53 minuter men det var bara för att jag pumpade lite dåligt med handen. Blir bättre nästa gång om drygt två veckor, måste bara påminna mig själv att ta med en god bok. Bättre lästillfälle existerar knappast. Lugnt och skönt.. Visste ni förresten att knappt 5% av Sveriges befolkning lämnar blod? Det tycker jag är skrämmande dåligt. Resten av dagen var laborationer en masse, lunch och kaffe med A samt stirrande i mikroskop.

Annars? Inte så bra.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gud så bra att du lämnar såväl blog som plastma. Heja.

Mårr sa...

Jag får inte lämna blod när jag står på GnRH och när jag inte gör det har jag för lågt Hb numera enär Cyklokapron är förbjudet i mitt liv efter stroken. Bajs, för det känns så jäkla bra när man har levererat den där halvlitern.

Tråkigt att höra att det inte är bra. Ju.

Doktoranden sa...

Maria, man skulle ju önska att det var så men inte. Som plasmagivare lämnar man inte längre helblod. Man kan bli inkallad till det om man har en specifik blodtyp med passande komponenter (Rh, Kell-kroppar, diverse joner etc), men annars är den tiden förbi. Dock kan man ibland som plasmagivare bli tillfrågad att lämna trombocyter vilket är något man också ger vissa patienter.

Mårr, vissa komplikationer suger helt enkelt. Det känns alltid väldigt bra att lämna den där halvlitern, man gör någonting väldigt bra för någon annan. Visst är det så att några procent av vår befolkning faller bort pga både den ena och andra situationen. Nota bene är det långt ifrån alla som kan lämna blod. Dock kan mer än futtiga 4% av folket i detta avlånga land lämna blod, det är jag övertygad om.
Och nej det är inte så bra just nu av lite personliga skäl. Vi säger så.

Pysseliten sa...

Hej Mårr, vi som inte är så dugliga blodgivare får lämna veckotidningar i väntrummen eller bidra till sjukvården på annat sätt. Vi donerade alla våra barnfilmer på KI's blodcentral, när dottern gjorde afaresbehandlingar där och utbudet av barnfilm visade sig vara tunnt. Det var ett välkommet bidrag i sin enkelhet ...

Doktorander bara flänger och far, fram och tillbaka!

Dr Wannabee sa...

Dok, skickar lite värme och styrka genom kablarna. Ta hand om dig.

Doktoranden sa...

Pysseliten, funkar det också.

Drw, tack. Ska försöka.