07 december, 2010

14 Vad hade jag på mig idag? (eller Hospital Fashionistas)

Men snälla upphovskvinna (eller man) till denna lista, det finns dekadenser jag helt enkelt inte vill skriva om. Dagens outfit är ett gudabegåvat exempel på just detta. Men om jag säger landstingspyjamas, är alla nöjda då?

Detaljer? Självfallet.

Den blå blusen har ett klassiskt v-snitt i halsen, med största sannolikhet influerad av lite Lagerfeldt när man synar de breda sömmarna. Den blå färgen är ytterst klädsam för de allra flesta, väldigt unisex. För den mer sofistikerade i ordvalet går detta plagg även under benämningen bussarong. Den har tre tydligt markerade fickor framtill (så vågat!), två större placerade i bilringsregionen samt en mindre ficka upptill vänster främst avsedd för bling bling som pennor, passerkort och EKG-linjaler. De riktigt vågade har lika många pennor såsom Mick Jagger haft älskarinnor. Det är dock väldigt få som kommer undan med detta, mestadels sjuksköterskor. Och Mick Jagger. Bussarongen faller klädsamt rakt och lyckas i ett enda svep beslöja allt vad former och kurvor heter om BMI:t hålls under 30. Tänk ett mänskligt tält minus regnskyddet.

Byxorna är i standardiserat spöket Laban-vitt, ibland dekorerade med kroppsvätskor av olika kulörer för att krydda upp det hela. Blodrött är hos många ofta favoriten, även om det mer gulgröna kamoflagemönstret Calici/Norwalk gör en stark uppstickare även denna vinter. Fickornas mängd är lika extravagant här som på bussarongen, ofta innehållande abnorma mängder papper, anteckningsblock, ett och annat stetoskop och listor. Ena benet är nästan alltid dekorerat med en liten symbolisk detalj för att skapa en klassiskt skandinavisk kontrast till det minimalistiskt vita. Lyckas man deala till sig fyrklövsdetaljen vet man att det är en bra dag. Lite mjukare, lite skönare, lite bättre - allt för att förhöja och förkovra i sig i den påtagliga pyjamaskänslan. Midjan är av resårtyp och ungefär lika skrynklig som den 94-åriga gamla mormodern på sal 4 med vätskebrist. Knäppning i grenen med plastknappar vilket lyckas förhöja känslan av att du någon gång haft ett liknande plagg på dig innan du fyllde ett. Den ultimata detaljen är dock den påsydda dekalen som anger plaggets anpassade längd och vikt, vilket innebär att det som bussarongen lyckas dölja så pass bra med sin tältform anger byxorna bättre än FBI's Most Wanted lista. Alla ser när man har varit tvungen byta dimension eftersom färgkoden varierar och i 9 fall av 10 är det inte för att man byter till en mindre storlek.

Den största modefadäsen vissa slänger sig med när bussarongen möter Labanbyxorna är att stoppa ned ovan nämnda innanför Laban och dra åt dessa med ett bälte. Fel fel fel fel fel. Gör man något sådant är det direkttransport till tvättservice utan att passera gå och betala straffavgift med svansen mellan benen. Det är så illa att till och med Jean-Paul Gaultier, som skapade Madonnas strut-bh, skulle titta bort i aversion.

Vissa har privilegiet att kunna klä in hela denna ensemblen i den berömda vita rocken. Räkna med känsla av äkta fjälltält och fladdrande kappa à la The Imperial March som skulle göra självaste Darth Vader tårögd. Den har, utöver sin begränsande funktionalitet som mer än statussymbol, inte särskilt mycket att komma med. En del försöker spetsa till den med att kavla upp ärmarna men notera att det ofta kräver lite Typ A tendenser och speed walking för att fullgöra illusionen om know-how. Detta luftslott är väldigt skört eftersom det med dessa kläder är en omvänd proportionalitet i när det kommer till hur mycket saker man bär med sig kontra hur mycket man kan. Lite saker - hög kunskap, mycket saker - jag har en badboll innanför pannbenet.

Med den slutklämmen så avrundar vi dagens moderapport från stora sjukhuset, men vi har mycket att se fram emot när vi tar oss an operationskläderna och den fria klädesrevolten inom psykiatrin.

Yours truly,
FashionDoc

FashionDoc@mediclothesfordummes.org

3 kommentarer:

Tolkia sa...

Pennorna är en hel vetenskap i sig; jag anar ett system i vem som har och får ha hur många pennor, men jag har inte lyckats klura ut dess detaljer. Rocken har f.ö. faktiskt en sak att komma med (åtminstone när man har tur), och det är bättre fickor.

Ser fram emot beskrivningen av operationspyjamasen (med tillhörande badmössa), i jämförelse med vilken den ordinarie landstingsensemblen är ett under av stil. Inget, jag upprepar inget, slår dock klänningarna (ja, jag har sett folk bära dem, på allvar, som klänningar).

Anonym sa...

Jag skrattar och skrattar, tack, fashionista!

FashionDoc sa...

Tolkia, vetenskapen om pennor behöver nog sin egen avhandling för att utreda logiken bakom (eller för den delen göra den lite krångligare). Ja rockens fickor bör noteras vara superiora till många av de andra plaggens dito, men stetoskopet går ju alltid att ha runt halsen. Det ser bara lite väl, cityakuten ut. Eller nåt.
Klänningarna dock, vågar vi gå dit? Seriously?

Anonym, I tell the whole truth, and nothing but the truth, so help me the hospital lård.