28 augusti, 2008

Liten

Sällan har jag mycket till övers för kvällsblaskor då de hellre skriver om glassiga och glattiga ämnen som bara spär på det redan översjukt ytliga samhället. Men emellanåt lyckas de dock, ta i trä, skriva någonting som berör även en realistisk surkart som mig.

En pappa kommer med sin 5-åriga son till läkare för problem med kisseriet på grund av för trång förhud. Läkaren är villrådig och letar information på Wikipedia följt av lokalbedövning på området och försöker dra bak förhuden med en peang. När han inte lyckas lokalbedövas det ytterligare följt av ett andra försök och sedan ett yttrande att pappan ska utföra ingreppet istället.
Är jag den enda som tycker allt detta låter fruktansvärt smärtsamt och långt ifrån normal medicinsk praxis? Granted, jag är inte i närheten av att vara någon läkare utan i startblocket men sunt förnuft är jag inte i avsaknad av. Faktum är att artikeln gjorde mig riktigt illa berörd och om det som står är sant, vilket jag inte nämnvärt kan bedöma, så förmår jag mig inte till det minsta att förstå läkarens tillvägagångssätt på någon punkt.

Om man inte vet, ta reda på det på ett professionellt sätt. Om man ändå inte vet, hänvisa vidare. Famla inte i mörker och tro att man kan, det handlar om människor. Integritet, respekt, empati och att känna till sina begränsningar torde väl vara något grundläggande för oss alla.

Stackars Liten.

2 kommentarer:

Marie sa...

Men gudars skymning, t.o.m, en icke barnurolog vet att man INTE handlägger det sådär, beklämmande att folk ska behöva råka ut för sånt. Wikipedia av alla jävla sajter?! (Inget ont om wiki, men det finns väl kanske bättre ställen att kolla upp fimosis på.)

Doktoranden sa...

Marie, beklämmande indeed.