20 juni, 2008

Midsommar

Midsommar är svenskt. Det är hemma. Det är något särskilt.

För det mesta regnar det och man brukar för det mesta inte heller göra något särskilt extravagant, men det särskilda är inte i vad som händer runt en utan vad man känner på insidan. Det känns i kroppen, ett värmande ljus i regnet under den ofta tungt gråa himlen.

Idag var inget undantag. En lugn förmiddag och frukost med barnen. Fixade en ljuvlig picknick-lunch som fick ätas improviserat på mattan i vardagsrummet medens regnet vräkte ner utanför fönstren. Eftermiddagen bjöd på sol varpå några timmar spenderades vid en midsommarstång nära ett somrigt café inhyst i en faluröd-målad liten stuga med vita knutar. Folk sjöng och dansade, jag njöt av att se barnens leenden och skratt. Lammen i närliggande hagen var keliga och avbröts endast av Mamma får vars bräkande mer liknande vrålet från en T.Rex på krigsstigen. Djupt, skrovligt och pondusbetingat. Allt avslutades sedan stillsamt med middag hemmavid och traditionsenligt med jordgubbar och klassiska tillbehör.

Barnen har nu somnat och kommit till ro. E kysste jag passionerat innan hon for iväg för att ta hand om patienterna på sjukhuset nattetid. Det enda jag ska göra just nu är att gå upp, blanda en av mina longdrink-favoriter, slå mig ner på den ännu soldränkta balkongen och njuta av livets underbara enkelheter medan solen sjunker över de röda hustaken. I bakgrunden spelar det senaste och självbetitlade alstret från 3 Doors Down med den personliga favoriten "Let Me Be Myself".

"For a while if you don't mind
Let me be myself
So I can shine with my own light
Let me be myself
That's all I ever wanted from this world,
Is to let me be me."

Så enkelt egentligen.

När man tänker på det.

Trevlig midsommar på er.

3 kommentarer:

christel sa...

Låter underbart! Verkligen! Jag längtar till lägenhet med balkong, solnedgång och en drink.. bland annat. Avis helt klart, Japanska havet, täckt av mjölkdimma och massa jobb är det som gäller på min midsommar...

Anna sa...

Ja, härligt med typisk svensk midsommar även om det kommer regn emellanåt och blåser så att kylan kryper in i märgen på en:-)
Härlig låt, tack för tipset, den har jag missat faktiskt!

Doktoranden sa...

christel: Det är förståeligt. Svensk midsommar med alla mygg, regnskurar och trotsigt utomhussittande skulle jag också sakna om jag inte befann mig på inhemskt territorium under den perioden. Säkerligen lär jag uppleva det då jag själv flyttar utomlands för en tid.

anna: Det är väl så det också ska vara. Konstigt nog. Varsågod till låttipset, det var alldeles gratis. Fler kommer längre fram.