18 oktober, 2008

Förgylld

Lördag.

Tetrazzini till middag (italiensk gratinerad pasta med bland annat svamp, kyckling och färsk basilika med obscena mängder parmesanost), några glas australienskt vitt vin, mörk choklad från Lindt och en bägare Ben & Jerry's Strawberry Cheesecake i frysen.

Lördag. Som sagt.


Eftersom snällaste Anna bad om receptet på Tetrazzinin låt mig bara säga, låt er väl smakas.

20g (en liten näve) torkad karljohansvamp
Olivolja
3-4 kycklingfiléer skurna i mumsbitar
Havssalt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
2 ordentliga nävar blandad svamp efter smak riven i bitar
2 dl vitt vin
450g spaghetti (torkad, ej färsk och av god kvalite)
5dl vispgrädde
Ordentligt med riven parmesan (obscena mängder är helt ok)
En kvist färsk basilika, bladen repade

Värm ugnen till 200 grader. Lägg karljohansvampen i en liten skål och häll på så pass mycket kokande vatten att det täcker. Ställ åt sidan och låt svälla i 10 minuter. Värm en gryta, en skvätt olivolja och bryn kycklingbitarna. Krydda med salt och peppar. Lägg i all svamp i grytan och tillsätt vitlöken. Häll på vinet och vattnet som karljohansvampen svällt i och sänk värmen. Sjud tills vinet har reducerats en aning.

Koka under tiden spaghettin och låt den sedan rinna av. Tillsätt grädden till kycklingröran, låt koka upp och stäng sedan av värmen. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spaghettin, blanda om och sedan 3/4 av parmesanosten samt basilikabladen. Lägg i en ugnsfast form, resten av parmesanosten ovanpå och gratinera i ugnen tills det bubblar och är härligt gyllenbrun.

Det är kladdigt och vansinnigt gott. Drick ett gott vin till.

7 kommentarer:

E sa...

My God va gott det låter!! Lyckans ost den som får sitta vid ditt bord=)

Emil sa...

Brukar inte ha tillräcklig ämneskunskap för att kunna kommentera dina matorienterade inlägg, men så mycket vet jag ju att Ben & Jerry's regerar.

Dr Wannabee sa...

Mmmm va gott.
Vi har efter 1,2 mils promenad ätit Morotssoppa med kokosmjölk, curry....
+ grillade mackor med mozarella

Anonym sa...

Jag vill vara hos er en fredagskväll. Jag bara vill. Snart.

Låter lovely!

Fredrik sa...

e, det var riktigt gott. Lovar.

emil, dom gör ju det. Fast i all ärlighet föredrar jag hellre ett glas vitt och någon bit choklad. E högg in på glassen.

drw, åh det lät ungefär hur gott som helst.

maria, du är välkommen precis när du vill.

Anna sa...

Det där måste du bara dela med dig av i ett recept! Låter hur gott som helst och jag skulle vilja laga det till vännen på fredag:-)

Fredrik sa...

Anna, låt mig bara dra det till minnes så kommer det i print pronto.