24 oktober, 2008

Att gråta med ett leende

Kursgården bjöd som alltid på fantastisk mat, vacker natur, fabulöst sällskap, många skratt och tänkvärd lärdom. Det har samtalats om etiska problem i läkarrollen och hur man bemöter dem på ett värdigt och adekvat sätt. Såg även en fantastiskt bra film, Mar Adentro, i regi av Alejandro Amenábar. En film om spanjoren Ramon Sampedros långa kamp över rättigheten till sin egna död. Hjärtskärande, gripande och rörande. Den lämnade efter sig ett spår av vacker eftertänksamhet.

Kvällen bjöd sedermera på bastu, rosévin, kallbadsdopp i en 5-gradig Vindelälv och badtunnebad omgiven av brinnande facklor med en stjärnklar natthimmel man aldrig ser en tillstymmelse av i stadens kvävande neonljus. Livsbejakande när det är som bäst.

12 kommentarer:

E sa...

Kände genast igen titeln. Lycklig att äntligen få "dela" passionen för den filmen. Någon mer som sett den och blivit betagen!!! - Vacker eftertänksamhet, skrev du. Så sant så sant. Tack. kram

Anne sa...

god mat och bra sällskap är oslagbart.

Doktoranden sa...

E, tack. Låt mig säga att alla vi studenter som satt där och såg filmen var berörda. Middagen efteråt kantades av lugna samtal om etiska gråzonens svårigheter. Jag blev riktigt tagen av det filmiska mästerverket. Bör också tilläggas att jag har en förkärlek för spanska filmer. Pans Labyrint, någon?

Anonym sa...

Å, låter underbart.

Fortsätt att ha kvar tankarna på etik även efter läkarexamen är uttagen. Min och mångas erfarenhet är att ju äldre läkare, ju sämre bemötande. Nyexade läkare är också mer inriktade på det senaste forskningen som "de gamla" minsann inte känner till och inte behöver ta till sig då de redan vet hur psalmernas ska gå.

Lova mig att du aldrig, aldrig , aldrig krusar för någon som bär titeln "överläkare" om du inte håller med och vet att du har rätt. Lite ot men ack så viktigt att påpeka.

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaam

Pysseliten sa...

Va? Det låter vintrigt, med stjärnklar natt och facklor! Härligt! Här i söder är hösten ljummen och blåsig, men vacker.

Doktoranden sa...

Anne, det är det verkligen.

Maria, etik och bra patientbemötande är a och o när det kommer till bra vård. Det har en sådan fundamentalt viktig betydelse för så mycket. Att äldre läkare har svårare för bra patientbemötande är tyvärr en realitet. Men det ska också sägas att vissa äldre läkare är väldigt duktiga, samtidigt som det finns yngre läkare och kandidater som, till trots, är ganska dåliga. Dock får man numera en mycket mer stabil och gedigen grund när det kommer till etik och patientbemötande i sin utbildning.

Nej, jag är inte den som krusar särskilt mycket för andra om jag skulle hamna i en situation som känns tvivel- eller felaktig. Mycket av detta samtalade vi också om de gångna dagarna. Tack för din omtanke.

Pysseliten, stjärnklara nätter har vi haft länge och sitter man i badtunnor är facklor en stämningshöjare bättre än vilket piller som helst från random individs medicinskåp.

DrWannabee: sa...

Åhh vad mysigt det låter, jag längtar till vår motsvarande kurs, som kommer till våren.

Pysseliten sa...

Ahhh, "Naturmedicin" fick just en ny innebörd!

Doktoranden sa...

drw, hoppas den blir lika bra för dig.

pysseliten, verkligen.

KatBat sa...

Åh! Mys. Vår sån kurs som skulle hållas ppå internat drogs in vårt år av ekonomiska skäl. Nu är den tydligen tillbaka. Det som blev istället var oerhört splittrat. Trist.

Anonym sa...

Ååååå, det där badet skulle jag absolut vilja ligga i btw :-)

Doktoranden sa...

kat, det var det verkligen. Så tråkigt att er kurs inte blev av på planerat sätt. Det blir ofta, precis som du säger, inte lika bra när kursledning snabbt tvingas planera om.

Maria, det badet kan man prata hur länge som helst om. När man har en mörkblå stjärnhimmel upplyst av hundratusentals synliga stjärnor man aldrig annars ser, samtidigt som man ligger i varmt ångande vatten, är rent magiskt.