09 oktober, 2008

Blåbärskaka by request

Eftersom Konsulten så snällt bad om receptet på den fantastiska blåbärskakan Torta di Nada är jag inte sen att dela med mig. Goda saker är menade att delas.

4 ägg
3 dl strösocker
175g osaltat smör
Drygt 1 dl extra fin olivolja
1½ dl mjölk
1 vaniljstång
6½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Rejäl nypa havssalt
Rivet skal av två citroner
Rivet skal av två apelsiner
Ordentligt med fina blåbär (~600g)

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en kakform, lägg smörpapper i botten. Vispa ägg och socker tills den är tjock och pösig. Tillsätt smält smör, extra fin jungfruolja, mjölk och frön från vaniljstången. Blanda noga och häll i mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt skalen från apelsinerna och citronerna. Ställ åt sidan en stund.

Rör i en fjärdedel av blåbären i smeten, häll den i formen och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut den och strö över resten av blåbären. Tryck försiktigt ner dem i smeten och grädda ytterligare 30-40 minuter. Njut.

4 kommentarer:

Maria Byström sa...

mmmmmmmmums!

Doktoranden sa...

maria, jepp!

Eric sa...

åhh! min mun gråter saliv.

Doktoranden sa...

eric, det måste vara ett av de skönaste uttryck jag hört på mycket länge. Underbart.