04 oktober, 2008

Filé med pytt och Torta di nada

Den som säger mat bara är till för att hålla värmen vill jag antingen slå på fingarna eller servera följande rätter.


En fin bit köttfilé av valfri sort
Handfull potatis
Några morötter
Två gula lökar
Liten bit rimmat sidfläsk
En bit rotselleri
Handfull champinjoner
Färsk timjan
Schalottenlök
Vitlök
Rödvin
Kalvfond
Tomatpuré
Havssalt
Nymald svartpeppar

Skala potatis, morötter och rotselleri och skär i bitar. Hacka löken och skär sidfläsket. Stek alltihop lite lätt och ner i en långpanna. Salta och peppra och skjuts in i ugnen på 200 grader.
Ta lite hackad schalottenlök, två ordentliga glas rödvin (ca 3 dl) och en skvätt vatten, ordentlig hutt kalvfond och två klickar tomatpuré till en kastrull. Koka upp och sjud några minuter. Under tiden hacka upp svampen, två schalottenlökar och ett knippe färsk timjan samt en pressad vitlöksklyfta. Stek ihop.
Grilla köttet i en grillpanna några få minuter på varje sida så det fortfarande är lite rosa i mitten. Red av såsen med vetemjöl eller maizena i lite vatten och sila bort löken. Ta ut rotsakspytten från ugnen, lägg upp och servera. Sweet.

Om man sedan är sugen på något lite härligt en stund efter maten kan man alltid hugga in på en bit Torta di nada som man gjort tidigare under dagen. En italiensk blåbärskaka med rivet citron- och apelsinskal, olivolja, vaniljstång och massor annat gott.

9 kommentarer:

Fru K sa...

Oh my god. Jag vill ha det till frukost. Alltihop.
Tur att det inte är du som lagar mat till mig, då hade jag säkerligen redan gått upp 15 kg, istället för det stackars enda jag nu har gått upp i 6:e månaden...

Anonym sa...

Ååååååå, kakan. Mums!

Fredrik sa...

Fru K, till frukost? Oh my gosh. Ja det vore något.

Maria, den smakade inte helt fel. Lovar.

Cizzi sa...

Gud vad gott det ser ut! Som vanligt...

Fredrik sa...

cizzi, ja god mat har jag knappast lagt på hyllan (inte träningen heller för den delen).

Anonym sa...

om jag då säger att mat bara är till för att hålla värmen, hur stor är chansen att du serverar detta åt mig? (och hur stor är risken att du slår mig?) det lät onekligen ruskigt gott.
här en dag orkade jag laga makaroner och köttbullar, det tyckte jag var bra gjort... erhmm.

Fredrik sa...

jonna, eftersom du både anser mat är till för att hålla värmen samt att makaroner och köttbullar är en bedrift är chansen större jag slår dig på fingrarna.

Dessutom är ovanstående rätter hur lätta som helst att laga.

Anonym sa...

Ser jättegott ut! Ska pröva att laga detta någon dag, (länk till) recept på blåbärskakan? :)

Fredrik sa...

dtk, pröva på - det är fantastiskt gott. Jag kan inte erbjuda någon länk till receptet på kakan men istället kan jag skriva in receptet i bloggen.