10 juli, 2008

Ricetta tipica per verdure verdi

Rubriken ovan är italienska och översätts till den mindre glamorösa frasen "italienska gröna grönsaker".

Om ni inte visste det så är jag en matälskare av stora mått. I min förra blogg som jag knåpade med i närmare tre år, innan den lades på hyllan, skrev jag ofta och gärna mycket om just mat. Faktumet är att jag knarkar kokböcker och tv-program av Gordon Ramsay (Hells Kitchen, say no more) och Jamie Oliver lika flitigt som pundaren nere på stan jagar sin nästa fix amfetamin. Jag blir lyrisk på stormarknaden där jag kryssar runt bland lokalproducerat kött, sötpotatisen och kryddhyllorna. Idag när jag kryssade omkring kände jag mig heller inte så lite Italien.


6 rejäla nävar blandade gröna grönsaker, blad och örter (jag använde romansallad, färskodlad sallad från balkongen, slätbladig persilja, basilika, ruccola, krasse och bladspenat)
Kycklingfiléer
Rosmarin
Oregano
Timjan
Olivolja
2 vitlöksklyftor
Havssalt och nymald svartpeppar
Citron
Färskpotatis
Paprikakrydda
Nymald vitpeppar

Börja med att blanda ihop en skvätt olja, grovt hackad rosmarin, havssalt, pressad citron och vitpeppar. Marinera kycklingen en stund. Blanda ihop olivolja, hackade örter (oregano och timjan), paprikapulver, svartpeppar och salt. Rulla runt färskpotatisen i blandningen och baka i ugnen i 40 minuter. Rör om då och då.
Förväll de robusta gröna bladen (exempelvis romansalladsblad) i en kastrull med saltat kokande vatten (tar någon minut). Låt rinna av i ett durkslag och svalna lite. Skölj resten av salladen. Häll i en skvätt olivolja och fräs den skivade vitlöken. Så snart den tar färg, i med alla salladsblad. Fräs på medelvärme några minuter samtidigt som kycklingen tar fart på grillen. Ta grytan från värmen och krydda omsorgsfullt med salt och peppar och pressa citronsaft över för att ge det hela en liten kick. Lägg upp och njut av semestern i all sin prakt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser minst sagt smakfullt ut! :)

www.metrobloggen.se/mh

Fredrik sa...

mh: Tack. Det smakade också väldigt gott.