29 november, 2009

Ja men häng me ru nå!

Ibland är bara vissa dagar så jäbelusiskt svårtoppade när det kommer till eufori, notera väl utan någon form av inducerad sort som kräver Narkanti iv (Fass it) för återgång till normaltillstånd. Nej jag talar om något så banalt som min första dag på akuten med briljant medicinjour. Dagen har kantats av anafylaktiska chocker, hjärtinfarkter, hjärtsvikt, infektionsproblematik, KOL, artificiell aortaklaff och så mycket mer. Har lagt in patienter, gjort status, tagit anamneser och blivit än mer introducerad i en värld jag på så kort tid kommit att älska så villkorslöst. Att varje dag få slå upp ögonen och inte veta vad man ska möta i sin landstingspyjamas är en kärlekskänsla jag inte förmår förklara. Stannade till och med kvar ett par extra timmar med nattjouren bara för att jag inte alls ville gå hem. Till slut var jag så illa tvungen att inse några timmars sömn är av vikt om jag ska orka med medicinavdelningen i morgon och resten av veckan. Men ändå. Ack.

Väl hemma sotades och ugnsstektes kycklingfiléerna som marinerat i chili och lime i ett dygn tillsammans med lite klyftpotatis, stekt svamp och rödvinssås smaksatt med timjan. Till detta ett glas kallt rosévin, allt framför ett avsnitt Entourage och So You Think You Can Dance. Tala om att somna ovaggad.

Just nu är livet så bra att jag borde skämmas.

Men det gör jag inte.

Jag njuter.

8 kommentarer:

mellanbarnet sa...

Klart att du ska njuta!
*kollar FASS*

Doktoranden sa...

mellanbarnet, I will. Låvar.

Dr Wannabee sa...

Underbart. jag längtar till min första akutenjour.. vi skall göra 5st + en cardiologjour. Men jag sparar lite på dem. Känns som att det blir roligare när man har lite mer på fötterna.

Doktoranden sa...

Drw, vi har några schemalagda under T7 men jag drar igång lite i förtid på eget bevåg. Det blir säkert ännu roligare ju mer man kan, men samtidigt lär man sig så mycket oavsett vilken kunskapsnivå man besitter. Bara en sådan sak som att jag fått en personlig och grundlig genomgång av akutrummen, flödesarbetet, listor och allt annat man egentligen inte tänker på. Vi har en lista på akuten där man kan skriva upp sig för frivillig jour när man känner för det. Jag kommer vara där så ofta jag bara kan, det gör mig bara till en bättre doktor.

Dr Wannabee sa...

Det är ont om plats hos oss, så det är 5 jourer vi får. Synd, jag tycker också man lär sig mkt av privatundervisning. :)

Doktoranden sa...

Drw, överbeläggning är caset även här. Vi har tre jourer in all på T7, två medicin och en kardiolog. Dock är möjligheten till frivilligjour stor, which I like.

Maskrosen sa...

Klart att du ska njuta! Jag är lite avundsjuk på dig som får vara där i början igen. För en oinvigd låter man kanske knäpp, men det är ritkigt kul att gå jour! Ibland i alla fall... Jag har också varit kvar långt in på natten bara för att jag inte ville gå hem.

Vad tråkigt att ni verkar ha så få tillfällen att joura på! Men tids nog kommer ni att få er beskärda del ändå. ;)

Doktoranden sa...

Maskrosen, alla terminer och placeringar har nog sin obevekliga charm. Jourmöjligheter finns, det mesta är upp till en själv. En motiverad och drivande kandidat får mer möjligheter och chanser än motsatsens dito. Jag går inte på tomgång, omvisägerså. Ju mer man kan i början desto mer har man att gå på under kommande terminer. It's a tillstånd av win-win.