22 december, 2008

Som förut, fast mer

Då har man varit och gjort sin julmässiga plikt som så många gånger tidigare.

Har även beslutat mig för att ta det ett steg längre och bli plasmagivare. Det innebär lite mer från min sida och helt klart även fler nålstick, men jag gillar nålar. Plasma kan man nämligen, till skillnad från 4 gånger per år med helblod, donera med endast två veckors intervaller och upp till 26 gånger per år. Fast vad används det till?
Plasma används både till patienter på sjukhuset men även till fraktionering, vilket innebär att utvinna proteiner för tillverkning av analysreagenser inom sjukvården. Ibland kommer man även donera trombocyter. Trombocyter är en (fikon-)term för det mer vardagliga ordet blodplättar som håller vår koagulationsförmåga i styr. Trombocyter används endast till sjukhuspatienter.

Jag gillar starkt att vara blodgivare. Det räddar liv.

Nu mat och bio.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar också nålar... kanske inte favoritsysselsättningen men jag är så långt ifrån spruträdd man kan komma.

Du får gärna använda mig som nåldyna anytime.

Och ha det störtmysigt på bion :-)

Kraaam

Pysseliten sa...

Jag blev dissad på blodcentralen, då påsen bara innehöll 50 ml efter en halvtimme. Kom igen om 5 år, sa dom!
Jag har fått desto mer blod och mannen får dra hela "återbetalningsbördan" själv.

Dr Wannabee sa...

Har blivit blockerad från blodgivning pga att jag stack mig på en patient, men snart får jag igen. Skall sluta klanta mig med nålar bara :)

Boris sa...

Maria: Låna inte ut dig som nåldyna då kommer kamrat doktoranden att ge dig så stora blåmärken att du får gå med långärmad tröja i månader...
/E.Rfaren

För övrigt är jag bitter att mitt blod inte duger....

Tolkia sa...

Är det mindre noga med HB:t för plasmagivare (det verkar ju rimligt, men man vet aldrig)? Jag har anmält mig för blodgivning ett antal gånger, men blivit dissad p.g.a. för lågt HB (brukar ligga typ en enhet under vad man "bör" ha som tjej). Synnerligen irriterande varje gång man passerar jätteskylten "VI BEHÖVER A OCH O" i centralhallen (jag är A).

Doktoranden sa...

Maria, bara komma förbi KTC när vi har övning så. Bion var bra för övrigt.

Pysseliten, 50ml på 30 min? Ouch, det var inte vad man kan kalla..hög fart.

Drw, det är lätt att klanta till sig. Bra du snart får ge igen.

Boris, äsch nu överdramatiserar du. Två veckor kan jag sträcka mig till. Du var dessutom mucho snygg efter rakningen.

Tolkia, man ska ha bra värden (inklusive HB:t även om logiken inte riktigt rättfärdigar den tanken) och gärna varit 'vanlig' blodgivare under en tid.
Många blodgivare som donerar och har lågt HB (men över gränsvärdet) känner av det väldigt mycket, men jag tror snarare det är väldigt individuellt. Att inte kunna ge trots att man vill är synnerligen tråkigt. Själv ligger jag i det övre gränslandet, nästan över tröskeln för normalnivån.

E sa...

Ja nu får man skämmas och känna sig snål som inte delar med sig av sitt blod.
Ska skärpa mej på den punkten kanske. Men jag har i alla fall gett bort mina organ OM jag nu skulle dö nån gång vilket jag vid Gud får hoppas att jag slipper.

Doktoranden sa...

E, jo organdonator är jag med. Vad ska jag med dom till om jag ändå trillar av pinn? Funderar även lite lätt på att bli benmärgsdonator via Tobiasregistret.

emil sa...

Mycket hedervärt. Vad blev det för bio?

Doktoranden sa...

Emil, det blev 'The Day The Earth Stood Still'. Bra film.