03 november, 2010

"Make a sound and I'll kill you by sheer looking" eller "death by stink-eye"

På detta kombinerade sjukhus och universitet som nu sedan vintertimmens intågande upplevs bada i natt- och skymningsmörker hela dagarna, finns en fristad där ljud är i det nästan totalitära förbjudet och avskytt. Den går under det mer officiella namnet "Tysta läsesalen" på det medicinska biblioteket, om än synonymer som "tyska läsesalen" eller "gör du ett enda omotiverat och onödigt ljud kommer du bli hängd, ärkebuserad, begravd och dränkt". Att inträda i denna sal är förenat med fara. Den som ens vågar ta in en mobil eller laptop i helgedomens mest innersta rum (tänk frimurarordern av 43:e graden) riskerar mer än bara sin hälsa.
Man vad gör man då man har ett behov av att sätta sig ner och läsa på detta bibliotek ur en bok stämplad med "ej hemlån" och inte en enda ledig sittplats i hela kackel-delen av biblioteket finns att tillgå? Boken är ett direkt behov för att hos undertecknad börja reda ut den nuvarande snåriga medicinska vass som råder, så därför övervinner behovet logiken och man går in trots varningsskyltar (true fact!).

Det är tyst. De som sitter där inne är strategiskt utplacerade enligt en matematisk precision som skulle få John Nash att gå i brygga; maximalt avstånd till grannarna med beräkning på hur jobbiga ljud lättast elimineras vid deras placering. Drar ut en stol, hör en suck och någon annan himlar med ögonen. De som knarkar tid i denna sal är allt som oftast nybakta akademikeraspiranter med bokbibelshögar, hemkokt kaffe i termos och färgkodade pennor. Ulvar i fårakläder. Och där är jag, med lite papper och en bok, en (!) bläckpenna, kaffe i pappmugg från Kahls (!!); en avart som på samma gång inkräktar och pinkar i ett redan taget revir.

Därefter hostar jag.

Fan också.

Då går jag ut.

6 kommentarer:

mellanbarnet sa...

Men jösses vad häftigt, en TYST tyst läsesal - det hade varit något det! Finnes icke någonstans i hela Studentstaden.

Lycka till med heltidsforskningen!

Doktoranden sa...

Mellanbarnet, den salen är helt bisarr, och den kommer verkligen med varningsskyltar på dörren innan man går in!

Heltidsforskningen har börjat galant. Har än så länge denna vecka gått hem innan klockan ens slagit 14. Ehrm.

Anonym sa...

Bisarr är ordet! Undviker den in i det sista!

Kahls kaffe däremot bör inte undvikas. En vacker dag kanske vi stöter ihop på Kahls. Nästa gång ska jag samla mod och hälsa.

Doktoranden sa...

Forskarmamman, den är en upplevelse utöver det vanliga om vi säger så. Faktiskt så pass udda att inte ens kaffe från Kahls kan skölja bort det obehag salen inducerar.
Klart du ska hälsa, vi kan väl ses över en kaffe på just Kahls?

Karin sa...

De borde verkligen bygga ut mb. Väldigt ofta det inte finns plats i det lite mindre tysta utrymmet. Jag sitter helst uppkrypen i en fotölj med mina böcker och dator, det är lite som att sitta i en koja och kura i mörkret. (gärna med en chai-latte/tjej-latte från kahls)

Doktoranden sa...

Karin, de borde bygga ut MB. Eller för den delen, förpassa tysta läsesalen till historien och gör det till en "vanlig" del där man inte får onda ögat på kontinuerlig basis.
Uppkrupen i fåtöljen med kaffe och böcker låter helt ok.