24 juni, 2011

Mot vintertider

Den beklämmande titeln till trots är det sanning, nu går vi mot höst och vinter; långkalsonger, mössor och varma jackor. Men vetskapen om att sommaren ännu står med sina bästa dagar för dörren om än mörkare nätter ackompanjerar dess dito gör mig inget. Som alltid vid denna midsommardag tar det största skålpundet av Sverigets folk chansen att gå bananas på bästa sändningstid. I partiella regnskurar skränar i grannlängorna icke rumsrena texter till både Idas sommarvisa och Mors Lilla Olle, dryckjom med egenkryddad 'schnapzs' (snaps) tills ögonglober står i kors och morgondagen känns lika långt bort som en varm sommardag med klarblått valv.
Vi packar picknickkorgen med ljuvlig mat; Kycklingspett marinerade i örter ett helt dygn, färskpotatissallad med sparris, rädisor, fetaost och sockerärtor, moussé på jordgubbar med syrligt bärtäcke och päroncider. Styr kosan mot gröna ängar utanför staden, filtar under armen, den sneda grönlövsklädda stången, blommor i håret, lek och skratt, fotbollar som sparkas högt och landar mitt i matbordet. Är det inte rätt vackert så säg?

Med adjektiv som ovan är Perfect Darkness av Fink inte ens nästan malplacerad. För morgondagen när ögonlockarna är grusande tyngda är nog Yesterday Was Hard On All Of Us lika sann som att solen upplevs gå upp alldeles för tidigt.

Inga kommentarer: