12 maj, 2010

Sit-in, det oundvikliga bedömandet av lätt nervös kandidat

Onekligen inte den enda är jag som i dagarna antingen har gjort eller ska göra, en i medicinstudierna, modern klassiker; sit-in examination. Bloggvärlden är full av dem, likaså alla studiekamrater på sjukhuset. Idag hade jag min. Gick upp till expeditionen och hämtade ut informationen. Ett litet papper vikt på mitten med de kriterier man bör uppfylla, några rader för examinerande läkare att fylla i, och inte minst några redan skrivna rader om var man ska infinna sig. På min lapp står det hjärt-kärlmottagningen.

Funderar.

Läser igen.

Tack. Så. Jävla. Mycket.

Aldrig över huvudtaget handlagt en renodlad hjärt-kärlpatient på mottagning, och hips vips är det examination på dito. Går dit, träffar kärlkirurgen medan jag i huvudet rabblar igenom förfarandet av kärlstatus, utredning av venösa insufficienser och behandlingar. Får en möjlighet att snabbt kolla igenom patientens papper som föranleder besöket. Remiss från annan stad, nyupptäckt bukaortaaneurysm och lite andra sjukdomar i botten. Läkaren sätter sig i ett hörn, jag handlägger patienten med anamnes- och statustagande. Försöker ta vara på och nyttja allt det jag ditintills lärt mig och det går enligt egen känsla bra framåt. Håller dock nästan på att glömma ta blodtrycket bara eftersom jag planerat det till sista delen av statustagandet (då pat vilat så mycket som möjligt). Föreslår uppföljning av aneurysmet om 6 månader med ultraljud då det börjar närma sig gränsvärden för operation. Läkaren håller med. Går igenom lite av de andra sjukdomarna (främst en) som också kommer behöva behandling inom en annan specialitet. Känns vid slutet som ett bra besök vilket också bekräftas av min examinator. "Tillfredställande" markeras i alla rutor ackompanjerat av skrivna ord som "gott" och "utmärkt". Får en klapp på axeln och ett verbalt beröm med "det där gjorde du riktigt bra!". Det hjälper en onekligen i den roll som framtida läkare man försöker växa in i. Något som Dr W skrev om även i hennes nyligen genomförda sit-in.

Dikterar därefter mottagningsbesöket, går till goda kaffehandeln i centralhallen och dricker cappuccino med A.

En bra dag.

4 kommentarer:

Dr Wannabee sa...

Det låter som du hade en superb dag, och skötte dig med ära. Gratulationer!

Mårr sa...

Sköööööööönt, good job! :)

Sara sa...

Jamen, det visste vi väl att det skulle gå bra. Grattis!!!

Och visst ja, 60 av knappt 200 är uttagna till intervju med en 50/50 chans, så än så länge går allt enligt planerna. :) Tack!

Doktoranden sa...

Drw, definitivt en bra dag. Tacken.

Mårr, jaaaaaa. :)

Sara, då visste du definitivt mer än mig. :) Stort lycka till med intervjun, du kommer att lyckas och gå långt!