09 september, 2011

Fredagsflirten, eller när två läkarkandidater resonerar över mail en fredagskväll

Fredag kväll. Sitter och harvar med läkemedel för vårt arma nervsystem och alla dess små signalsubstanser. I desperat behov av både lite sympati och bollplank in general slänger jag iväg ett mail till kurskollegan.

19:35 - "Hur går det med farmakologin? Jag höll på slita av mig mitt freaking hår igår när kombinationen 'fel läshänvisningar till fel upplaga av kursbok' uppenbarade sig. Stressad över att försöka hinna två case innan onsdag? Nejdå."

19:55 - "Jamenvafan, det går typ SÄMST. Vet inte hur jag ska lägga upp skiten och ligger därför hårresande långt efter, antagligen för att jag läser för mycket text som jag sedan ändå inte minns. ARGH."

20:05 - "Jamenvafan så skönt veta jag inte är ensam och tror alla andra är ÖVERDJUR som fattar allt på en gång. Har du nån whatsoever koll på freaking tema 2? Står i valet mellan att kasta ut boken genom fönstret eller stillsamt grina."

20:26 - "Aber lol. Om jag är ett djur så är jag ett underdjur. Vi har ju förstås överdjur, även gott om vanliga strebers med prestationsångest (kategoriserar mig själv som streber - nej, ångest - ja, där). En del är ju riktiga överdjur, men tjurskallighet till trots är för det mesta generositet och humor genomgående goda egenskaper hos dessa, vilket klungan som bygger industrier med att störa sig på överdjur helt verkar ha missat.
På tema 2 har jag inte mer koll än vad Herr Randig gav ut, d.v.s. ingen alls. Hyser en stark övertygelse om att PBL eller "casebaserad undervisning" i realiteten är självstudier. Kräks. Jag grinar sällan stillsamt när jag väl grinar, utan oftare så där fult och snorigt, men i övrigt känner jag mig ungefär som du där."

20:32 - "Ja fifan, livet på en pinne som någon sa någon gång. Behövde dock detta, att garva sig harmynt bland piller och många koppar kaffe är helt klart en mer positiv upplevelse. Är jag för övrigt den enda som faktiskt hoppas på att få Atropin på måndag? Koksalt vore ju, för att summera, rätt torftigt."

20:36 - "Kan du inte ta min atropinspruta då , förresten...?  (hur länge verkar sagda substans överhuvudtaget? Jag är som du märker inte så påläst att det stör.) Har ätit medicin med feta antikolinergika biverkningar och det sög hästballe. (O, mitt mogna och välmodulerade sätt att uttrycka mig.)"

Ja, som sagt. Läkarkandidater på en fredag. Now you know.

3 kommentarer:

Julia sa...

PBL ÄR självstudier med en överkompetent handledare. Det är ett rent skämt att överläkare och professorer inte får undervisa i basgrupperna, utan bara passivt sitta där (och sova, ja, vissa sover). Å andra sidan blir man jäkligt nöjd när man väl sätter nåt och vet att man bara har sig själv att tacka (mmmm, mer posttenta-belöning till mig).

Förresten, på måndag har jag min introduktion på FÖRSTA placeringen någonsin och på tisdagen (den första "riktiga" praktikdagen) har jag fått kvällspass på akuten... Jag står med blandade känslor: förväntansfull glädje och en smula panik. Så, nu vet du i alla fall.

Frida sa...

Svar Julia:
Nu vet jag inte om jag håller med dig där om PBL. En bra handledare är inte passiv, men aktiv på ett sätt som stöttar gruppen och leder den rätt när den hamnar fel. Det är stor skillnad på arbetet i en grupp beroende på hur handledaren är. Ni har inte bara PBL hos er, eller hur?

Doktoranden sa...

Julia, håller nog inte med dig där. PBL är inte självstudier men dock studier med väldigt mycket egenansvar och handledning när det behövs. Dock med nuvarande kurs är det för rörigt runt omkring vilket sänker helhetsintrycket något (understatement). Lycka till med din första klinikplacering, det brukar vara en bra och lärorik upplevelse. Akuten vurmar jag mig varm för, av många anledningar. Ett tips till när du ska göra ditt första diktat: Diktafonen äter inte upp dig, även om det vill kännas så. Den blir så småningom din bästa vän, tillsammans med stetoskopet.

Frida, där håller jag helt och fullt med dig.