24 maj, 2009

Il mangiare invisibile

Sexåringar, bilder, fjortonåringar, recept, Peter Kihlgård, kockar, berättelser, elvaåringar, dirigenter, hundratals barn, ingredienser, nyckelord, åttaåringar, dokumentärfilmer, högskolestudenter, noter, kokbok, gitarrer, blå lax, laptops, fotografier, dansare, åttiofemåring, animationer, högskolor, kommunala skolor, Rom och Umeå, allt detta är lika med projektet "Den osynliga maten / Il mangiare invisibile".

Det startade för flera år sedan och i projektet förenas Italiens och Sveriges kulturer i en kulinarisk fantasi. Ungas tankar, idéer, texter, bilder och fantasier kring mat har gestaltats av professionella kockar, studenter, och lärare från högskolor i Italien och Sverige.
Allt har varit en pedagogisk, interaktiv process som resulterat i tolv fantastiska maträtter, musikaliska sviter för professionell orkester och nybörjarorkester, animationer, dans och en novell av Peter Kihlgård.
Projektet som bygger på Kulturverkets metod "barn säger åt proffsen vad de ska göra" har involverat 100-tals barn och unga från fem till 14 år och avslutas med scenföreställningar i både Rom och Umeå. Igår var det dags.

Det serverades fantastiska musikstycken betitlade Blå Lax, Marshmallow Jackson, 2 x Paj med Päron, Rosa Avokado och många fler. Musiken framfördes av Norrlandsoperans symfoniorkester och en juniororkester med musiker från både Rom och Umeå. De kontemporära och moderna dansnumren framfördes illustrativt av Valeria Pediglieri från Rom. Det digitala musikverket som min grabb deltog i tillsammans med många av sina kamrater från förskolan var ett härligt inslag, tänk känslan att som sex-åring stå på scen framför ett fullsatt operahus och en hel symfoniorkester i ryggen.
Mäktigt. Applåderna ville aldrig ringa ut.
Andra akten utspelade sig utanför konsertsalen där den barninspirerande maten provsmakades som gjorts "ätbar" av flera högt meriterade kockar. Rätter som Marshmallow Jackson, Kyckling med chokladfyllning och många andra smakade helt makalöst fantastiskt. Resten av kvällen spenderades i stadens pulserande ljud och ljus som utgjorde Kulturnatta. Såg en konsert med Alannah Myles där den fantastiska Lover Of Mine var kvällens stora behållning. Alla som har några år på nacken och gjort mixtapes i sin ungdom kommer ihåg denna låt. Att höra den spelas direkt framför mig var lite av ett memory-lane-moment.

Nu ska jag sätta mig på min mysiga balkong i gassande sol och äta passionfruktsallad samt dricka latte.

Inga kommentarer: